maanantai 30. marraskuuta 2009

Historianelävöittäjät ja tieteellisen tiedon demokratisointi

Internetistä löytyy virallisten ammattilaistahojen ylläpitämien historiasivustojen lisäksi myös paljon historia-alan harrastajien ja erityisesti historianelävöittäjien ylläpitämiä nettisivuja. Itse harrastan keskiajanelävöitystä kansainvälisessä keskiaikaseurassa Society for Creative Anachronismissa (lyhyemmin SCA) ja pidän myös omaa osin elävöitysteemaista blogia, joten pyrin tässä tekstissäni pohtimaan nimenomaan tuntemieni keskiaikaharrastajien blogeja historiantutkimuksesta tiedottamisen kannalta.

Mielestäni yksi tärkeimpiä eroja verrattuna tieteelliseen tutkimukseen on historianelävöittäjien ylläpitämien sivujen käytännönläheisyys. Esimerkiksi tekstiiliarkeologien tuottamaa tietoa uusimmista tekstiililöydöistä aletaan nopeasti hyödyntämään uusien pukujen ompelussa. Toisaalta asiantuntijoiden tuottamaa tietoa saatetaan myös jopa kritisoida käytännön näkökulmasta, sillä pitkäaikaisessa käytössä usein selviää, kestääkö esim. joku saumakonstruktio viikon yhtämittaisen käytön telttaleirillä tai kuluvatko tietyllä tekniikalla valmistetuista nahkakengistä pohjat puhki heti ensimmäisen käytön jälkeen. Osa virallisista pukurekonstruktioista on myös todella vanhoja, jopa yli sadan vuoden takaa, joten niistä on saatavilla uusia harrastajien tekemiä epävirallisia korjausehdotuksia.

Hyvä esimerkki tuoreesta keskiaikaharrastajien piirissä sensaation aiheuttaneesta päivitetystä konstruktiosta on pyhän Birgitan myssy 1300-luvun Ruotsista. Camilla Luise Dahlin & ja Isis Sturtewagenin esitettyä uuden teorian myssyn kiinnitysmekanimista Kööpenhaminassa pidetyssä NESAT -symposiumissa toukokuussa 2008 kuultiin siitä heti tuoreeltaan suomenkielisissä blogeissa. Itse konferenssi oli seurattavana myös viikon ajan internetissä. Muutaman kuukauden päästä myssyä koskevan artikkelin ilmestyttyä ensimmäiset suomalaisetkin keskiaikabloggaajat esittelivät omia tuotoksiaan tuohon uuteen rekonstruktioon perustuen mm. Neulakossa ja Pistoksissa-blogissa.

Myssyn rekonstruktion arvoituksen ratkaisseet tutkijat ovat muuten myös itsekin hirtorianelävöittäjiä, jotka pitävät blogia harrastuksestaan ja julkaisivat sielläkin tietoa myssystä. Ihastuipa Isis niin paljon eripuolella Eurooppaa tehtyihin myssyihin, että julkaisi myös muiden muassa suomalaisia myssyntekijöitä kiittelevän blogimerkinnän.

Tapaus on siis oivallinen esimerkki myös harrastajien ja ammattilaisten saumattomasta yhteistyöstä ja keskinäisestä arvostuksesta. Monet muutkin keskiaikaharrastajat ovat päätyneet osin harrastuksen kautta lopulta tekstiilihistorian ammattilaisiksi, vaikka toki joukossa on myös niitä, jotka tekevät keskiajan pukuhistoriaan liityvää tutkimusta vain harrastuksena päivätyön ohella. Historianelävöittäjien blogit voivat myös parhaimmillaan toimia historiantutkimuksen popularisoinnin keinona tarjoten uutta ja ajantasaista tietoa laajemmalle yleisölle. Osa esimerkiksi Neulakon amatööritaustaisella sivustolla on useita laajasti eri lähteitä hyödyntäviä artikkeleita 1300-luvun pukeutumisessa, jotka ovat mielestäni melkeinpä jo ammattilaistasoa.

Mielestäni siis internet on tarjonnut ainakin keskiajanelävöittäjille paremmat mahdollisuudet jakaa omia ideioitaan ja saada tietoa nopeasti myös uusista keskiajantutkimuksen tuulista. Toki tietoa keskiajastakin etsiessä tulee ottaa huomioon internetin ongelmat tietolähteenä. Lukemattomista keskijan puvustusta koskevista sivustoista pitäisi omaa harkintaa käyttäen pyrkiä löytämään luotettavimmilta vaikuttava sivusto lähteineen, olipa se sitten ammattilaisen tai alaa pitkään harrastaneen henkilön ylläpitämä.



7 kommenttia:

  1. Taas esimerkki blogin vahvuuksista; tulee helposti ja liki huomaamatta perehdyttyä johonkin itselleen vieraaseen juttuun kun se sopivasti eteen asetetaan.

    VastaaPoista
  2. Todella kiinnostava aihe. Itseäni alkoi oikein kiehtoa!

    VastaaPoista
  3. Minäkin pidin kovasti tästä kirjoituksesta ja aiheesta! Kuten Teija jo aiemmin sanoi, on mukavaa oppia uutta ihan huomaamattaan, melkein vahingossa. Mielenkiintoinen ja omaperäinen aihe. Minusta blogiteksti on tosiaan parhaimmillaan silloin, kun kirjoittaa jostain itseään kiinnostavasta ja läheisestä aiheesta.

    Itse jäin kaipaamaan lisätietoa näistä historian elävöittäjistä, mutta toisaalta antamasi linkin kautta on helppo itsekin tutustua aiheeseen paremmin. Olisiko tekstin sekaan mahdollista saada kuvaa jostain myssystä, esimerkiksi mainitsemiesi blogien omista tuotoksista? Se ehkä jotenkin konkretisoisi tekstiä.

    Hyvää työtä joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  4. Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa: kiehtova aihe ja mikä tärkeintä - kiinnostava käsittely, koska aihe on sinulle omakohtaisesti tuttu! Linkkiesi kautta sain tietoa ilmiöstä, joka ei ollut itselle kovin tuttu aiemmin.

    Liisan tavoin mietin, että kuva voisi olla ihan hauska tekstin seassa, vaikka aiheeseen liittyviä kuvia antamiesi linkkien takaa löytyikin runsaasti (esim. blogistasi).

    Muutoin en näe parantamisen varaa: "blogilastuasi" oli hauska lukea:).

    VastaaPoista
  5. Omat kokemuksesi tulevat selkeästi esille tekstistä, ja se houkuttelee tutustumaan aiheseen paremmin. Laittamiesi linkkien jälkeen ei ole edes vaikeaa päästä alkuun. En yleensä halua lukea kolmea kappaletta enempää tekstejä ruudulta, mutta tästä olisin mielellään lukenut lisää.

    VastaaPoista
  6. Postauksessa konkretisoituu hyvin mielestä blogien idea. Ihmiset kirjoittavat heitä kiinnostavista aiheista ja saavat muutkin innostumaan siitä. Muiden tapaan aihe oli minulle ennen tätä vieras, joten uuden tiedon välittäminen muille toteutui tässä hyvin. Ainoa, mitä mietin oli pituus. Teksti oli aika pitkä blogipostaukseksi, olisiko lukuisilla hyvillä linkeillä, joita olit liittänyt tekstiin voinut kuitata jonkun aiheen itse tekstissä lyhyemmin? Toisaalta lukijoiden kommenteista päätellen pituus ei haitannut ollenkaan.:)

    Koska blogikirjoitukset ovat usein hyvin lyhyitä, ei mielestäni niissä tarvita ns. johdantoa alussa. Siksi jättäisin tuosta alusta "pyrin tässä tekstissä" -lauseen pois, mutta se on tietenkin makuasia.

    Linkkien takaa löytyi paljon havannollistavia kuvia, joten yhdyn muiden kommentteihin siitä, että ehkä jonkun niistä voisi liittää blogilastuunkin.

    VastaaPoista
  7. Olipa mielenkiintoinen teksti!Uppouduin lukemaan noita blogeja ja tosiaan niistä löytyy ihan uusi maailma itselleni.Ihanteellinen esimerkki työn ja harrastuksen yhdistämisestä.

    Kuvaa minäkin vähän kaipasin, mutta muuten ei mitään huomauttamista!

    VastaaPoista